Quo vadis, Aida?

Jasmila Žbanić

 

“Don’t shoot the piano player”, waren de bekende woorden van Dutchbat-commandant Thom Karremans voor hij in 1995 het glas hief met de Servische generaal Ratko Mladić. Kort daarna begon het leger van Mladić aan een etnische zuivering in de moslimenclave in Srebrenica, die meer dan achtduizend slachtoffers eiste. 

Het aangrijpende drama van regisseur Jasmila Žbanić geeft weer hoe dit conflict van kwaad tot erger ging. In haar eerdere films onderzocht Žbanić de blijvende invloed van de etnische zuivering op het Bosnië-Herzegovina van nu. Ze brengt de gebeurtenissen voor het eerst nadrukkelijk in beeld. Ze volgt het personage Aida, een tolk op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica, die zich verscheurd voelt. Ze moet de Nederlandse bevelen vertalen voor de lokale bevolking. Tegelijk probeert ze haar man en twee zonen van het massagraf te redden, terwijl de manschappen van Ratko Mladić de moslimbevolking afvoeren. 

Deze aangrijpende film is een reconstructie en een getuigenis, met een beangstigend vraagteken als finale. Zijn er lessen geleerd, of smeult onder het huidige ‘grote vergeten’ het vuur voor een volgende ronde geweld? En hebben de blauwhelmen, die onvoldoende deden om de massamoord op meer dan achtduizend moslims te voorkomen, er iets uit geleerd? 

-> deuren open vanaf 20u00

TICKETPRIJZEN

7 euro basisprijs

4 euro jongerentarief -26 jaar en personen met verhoogde tegemoetkoming.
 

I.s.m. D'Oranje Giraffen MOOOV (Zebracinema).


Stad Diest legt vanaf 1/11 het Covid Safe Ticket op voor alle evenementen in eigen gebouwen. Het dragen van een mondmasker is dan niet verplicht. De luchtkwaliteit wordt gemonitord met een C02-meter.

Hoe geraak ik aan mijn Covid Safe Ticket?

  • Digitaal via de app

De makkelijkste manier om aan de coronapas te geraken is via de smartphone. Daarvoor moet je de gratis CovidSafeBE-app downloaden en installeren. Na installatie moet je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.
Als je naar je Covid Safe Ticket gevraagd wordt, moet je de QR-code tonen. Degene die de pas vraagt kan die dan scannen. Er wordt ook naar je identiteitskaart gevraagd, zodat ze kunnen nagaan dat je niet met iemand anders zijn coronapas op stap bent.
 

  • Telefonisch

Je kan je Covid Safe Ticket ook telefonisch aanvragen bij de Vlaamse Overheid op het nummer 078 78 78 50. Je ontvangt dan binnen een paar dagen je Covid Safe Ticket op papier via de post.
 

  • Op papier in het stadhuis

Ondervind je moeilijkheden, heb je geen computer of heb je hulp nodig om je Covid Safe Ticket op papier af te drukken? Wij helpen je graag voort aan het onthaal van het stadhuis tijdens de vaste openingsuren. Breng zeker je identiteitskaart mee! Ook je pincode is noodzakelijk om je Covid Safe Ticket te kunnen terugvinden. Zonder pincode kunnen ze je niet voorthelpen.