Iemand moet het doen

Lazarus & Robbin Rooze

Op 23 september 1971 laat Mario Roymans zich opsluiten in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tussen twee passages van de nachtsuppoosten door snijdt hij het doek ‘De Liefdesbrief’ van Johannes Vermeer uit het kader. Via de pers eist hij 200 miljoen Belgische frank, te schenken aan de slachtoffers van de hongersnood in het toenmalige Oost-Pakistan (Bangladesh). Tien dagen later, na een tamelijk spectaculaire achtervolging, wordt Roymans roemloos ingerekend.

Kunst roven voor het goede doel. Het leek destijds een heldendaad en vanuit dat uitgangspunt ontstond ook Iemand moet het doen – een combinatie van theater en film – van Lazarus en Robbin Rooze. In een spannende vertelling die speelt op de scheidslijn tussen waarheid en fictie, tussen woord en beeld, worden vragen gesteld over de reële waarde van kunst en de grenzen van goeie bedoelingen.


van en met Koen De Graeve, Pieter Genard, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Iliass Bellaajal, Aminata Demba, Ismaïl L’hamiti, Robbin Rooze, Akram Saibari en Maaike Somers


MET NABESPREKING