Tenebrae

Psallentes

 • ZA 17/03/12 - 20:00
 • ABO & -26: € 10,00
  VVK: € 12,00
  KASSA: € 14,00
 • Begijnhof Diest
  Sint-Catharinakerk

  Infirmeriestraat z/n
  3290 Diest
 • Wachtlijst & ruilshop
  Wil je tickets maar is de voorstelling uitverkocht? Schrijf je dan hier in op de wachtlijst. Tickets te veel? Gebruik dan onze handige ruilshop. Meer info over de werkwijze vind je bij Wachtlijst & Ruilshop. Vergeet zeker niet je telefoonnummer in het vak 'Hoe wil je gecontacteerd worden' te noteren. WACHTLIJST & RUILSHOP

Aan het responsorium ‘Tenebrae factae sunt’ (‘De duisternis viel in’) ontleent deze productie haar naam. De reeks van drie ‘donkere metten’ die in de christelijke liturgie sinds eeuwen plaatsgrijpen tijdens de Goede Week, bezingt heel specifiek de droefenis om Jezus’ laatste dagen. De negen lamentaties vormen dan ook de kern van Tenebrae.

Meer nog dan van een evocatie van een eeuwenoude christelijke traditie wil Psallentes met dit concert uitzoomen naar het steeds doordraaiende rad van de seizoenen – in dit geval dan de breuklijn tussen het donker van de winter en de wedergeboorte van het lentelicht. Aan dat licht zelf komen we in ‘Tenebrae’ niet toe : aan het eind van het concert is de hele ruimte in de duisternis gehuld. Gaandeweg worden daartoe één voor één een reeks kaarsen gedoofd. Een heel sfeervol, zuiver, stil en eenvoudig gebeuren, vrijwel zonder beweging – maar niet onbewogen.

Vijf zangers blijven tachtig minuten lang puur vocaal bezig. Monotoon maar gedreven. Heel af en toe een vleugje meerstemmigheid, heel af en toe een streep virtuositeit. Psallentes’ meest sobere en meest intieme productie ooit.