Egmont

Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor / Jan Decleir & Roy Aernouts

 • DO 02/05/24 - 20:00 BESTEL TICKETS!
 • ABO & -26: € 22,00
  VVK: € 24,00
  KASSA: € 26,00
 • Den Amer
  Grote zaal

  Nijverheidslaan 24
  3290 Diest
 • Duur: einde voorzien rond 21u30

In 1568 werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het repressieve bewind van Filips II. Sinds zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden.

Nu worden de hoofdrolspelers van die dramatische en bloedige episode uit onze geschiedenis terug tot leven gebracht met nieuwe dialogen en met een combinatie van oude en hedendaagse muziek. Het Banket verdiepte zich in de theatertekst van Goethe en andere historische documenten, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor in Egmont en andere werken uit het oeuvre van Ludwig van Beethoven.

Tekst en muziek vertellen in deze nieuwe Egmont een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn. Met felle spots op de geschiedenis werpt dit stuk immers ook een kritisch licht op onze eigen tijd.

Niemand minder dan Jan Decleir en Roy Aernouts vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.

 

Programma: muziek van Ludwig van Beethoven en Alain Craens
Tekst en regie: Tristan Versteven en Brechtje Louwaard