There Never Was a Box

Femke Van der Steen

 • DO 22/02/24 - 20:00 BESTEL TICKETS!
 • ABO & -26: € 13,00
  VVK: € 15,00
  KASSA: € 17,00
 • Den Amer
  Grote zaal

  Nijverheidslaan 24
  3290 Diest
 • Duur: einde voorzien rond 21u45
 

There Never Was a Box is het vervolg op Mater (TAZ 2022, genomineerd voor de Toneelschrijfprijs en winnaar van de Vertaalprijs 2023). There Never Was a Box is een eco-feministische, non-dualistische voorstelling over wat het kost en betekent om te voldoen aan de hoge eisen van mannelijkheid en het patriarchaat.

Het is een koning die oud wordt en van de goden te horen krijgt dat hij binnenkort zal sterven. Het is een deal van die goden, die hem beloven dat als hij om de zoveel jaar één van zijn zonen offert hij mag blijven leven. Het is een keuze die snel gemaakt is en een ontzette prins die wanhopig pleit voor de waarde van zijn bestaan. Het is een nar die fluit, vragen stelt, spreekt over de toekomst en “Het”, “Het?”, “ja”. Het is een stuk waarvan de spelers en het publiek niet altijd zien wat fictie is en wat echt. Het is een rijk dat op instuiken staat en een hof dat het wanhopig bijeen probeert te houden, maar wat als sommige dingen beter kunnen breken, sterven, barsten; wat als het tijd is, al lang?

“Het is een koning
en ik zie Het
Het ziet het
hoe schoon
Het ziet de toekomst van het verhaal
en hoe hij daar dan ligt
als koning
in een bed
of op mars
half blind
half verlamd
verrimpeld
in een soort tent
met een helm
en een pamper
en een bus met zuurstof
maar hoe hij wél nog leeft…
en wat als de zonen op zijn?
En Het denkt aan generaties
en grootouders
en Amerikaanse dromen
en wat als het op is
de bijen
en fossielen”

 

Eigen Kweek is een talentontwikkelingstraject voor jonge podiumkunstenaars én aspirant zakelijk leiders. Het traject vindt intussen plaats in drie provincies (Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen) en ondersteunt theatermakers die hun eerste stappen zetten als professioneel maker. Zij krijgen de kans om een allereerste eigen productie te realiseren. En dit met voldoende tijd, ruimte, ondersteuning en budget. Na de creatie doen ze een tournee langs de ondersteunende cultuurcentra.