Oud Zeer

Jan Swerts

 • DI 08/11/22 - 20:30 BESTEL TICKETS!
 • ABO & -26: € 15,00
  VVK: € 17,00
  KASSA: € 19,00
 • Den Amer
  Grote zaal

  Nijverheidslaan 24
  3290 Diest
 

Jan Swerts maakte al platen over de verdwenen straten en mensen uit zijn jeugd. Op zijn jongste album verdiept hij zich in zijn fascinatie voor begraafplaatsen.

Swerts – overdag docent aan de UCLL – doolt wel vaker 's nachts op kerkhoven rond. Hij houdt van de stilte die er hangt. Niet van het knarsen van de onvermijdelijke kiezelstenen, het luiden van de klokken en het geblaf van een verre hond. Wel van de herinneringen die er boven de zerken zweven, voor elke bezoeker andere. En van de confrontatie met de eindigheid.

Oud Zeer bevat tien pianonummers die stuk voor stuk vernoemd zijn naar grafschriften die Swerts de afgelopen jaren op begraafplaatsen las. En het is vooral dat slaan en zalven van de graven dat Swerts probeert te verklanken: aan de ene kant de talloze verhalen van smart achter de sierlijke zerken en de menselijke worsteling met vergankelijkheid. Aan de andere kant de prachtige onthechting en onthaasting die zo’n plek kan bieden. Nergens vind je een meer efficiënte 'detox' voor het teveel aan lawaai, stress en ego dat zo eigen is aan de moderne tijd.

Een intiem concert met de fantastische muzikanten Beatrijs De Klerck viool, Sam Faes cello, Kevin Imbrechts gitaar, Gianni Marzo gitaar en Jan Swerts zelf op piano en zang.