Poquelin II

tg STAN

 

“Ik wil me met de belachelijke trekjes van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal aangenaam verbeelden.” Een citaat van Molière en een geknipt uitgangspunt om opnieuw in het werk van de Franse schrijver te grasduinen.

In 2004 maakte STAN al Poquelin, een voorstelling gebaseerd op een aantal stukken van Molière, waaronder Médecin malgré lui, Sganarelle en Le Malade Imaginaire.

Dertien jaar later is er dus het vervolg Poquelin II en de volgende stukken staan al zeker op het programma: Le Bourgeois Gentilhomme (1670) waarin Molière spot met een rijke burger die het gedrag en de levenswijze van de adel wil imiteren en de tragikomedie L’Avare (1668) over gierigheid, machtswellust, hebzucht, generatieconflict, waarheid en leugen, die bol staat van de absurde financiële en morele deals waar we elkaar mee bestoken. Niet te missen, want actueler dan ooit.

Een greep uit de lovende recensies:

De Standaard****: "Vrijages, vrekken en verkleedpartijtjes: Poquelin II brengt Molière als een ouderwets dijenkletser."

Het Nieuwsblad****: "Maar het zijn vooral de acteurs zelf die van Poquelin II een goed stuk maken. Misschien houden we wel van Van Opstal en co. Om het ritme dat ze in hun woorden leggen. Om het ongelooflijke talent dat ze hebben. En door de mensen van wie we houden, laten we ons makkelijk overtuigen. Dat wist Molière 300 jaar geleden al." 

"Stan verplaatst ons naar het rumoerige theater van de 17de eeuw, toen acteurs niet op een overdrijving meer of minder keken, tot jolijt van het publiek." - aldus Pieter T'Jonck in De Morgen****

"De grappen en levenswijsheden worden als een ratelend geweersalvo 2,5 uur lang door een formidabele cast - het spelplezier spat van het kleine podium - op het publiek afgevoerd. Ga het zelf zien." concludeert Koen Van Boxem in De Tijd 14/11

 

Van en met Kuno Bakker / Els Dottermans / Willy Thomas / Stijn Van Opstal / Jolente De Keersmaeker / Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen. Een coproductie met Toneelhuis/Olympique Dramatique / NTGent / Dood Paard en Arsenaal/Lazarus.